Як терморегулятор допоможе заощадити на опаленні

З настанням холодів доводиться включати систему підігріву. Разом із цим різко зростає енергоспоживання та витрати електроенергії. У цій статті ми розглянемо, як заощадити на теплих підлогах, використовуючи різні види терморегуляторів, та визначимо, який спосіб найефективніший та зручний.

Механічні терморегулятори

Цей тип пристроїв відрізняється простотою конструкції та надійністю роботи. Вони недорогі та легко встановлюються. Їх зручно використовувати в тих випадках, коли потрібно постійне підтримання температури в приміщенні на одному рівні. За умов постійної роботи пристрою енергоспоживання буде приблизно на одному рівні.

Заощадити з механічними терморегуляторами досить проблематично: потрібно вручну вмикати та вимикати прилад. Робити це не дуже зручно, бо кожний раз доводиться крутити ручку налаштувань температури.

Є вдосконалені терморегулятори, які мають кнопку включення/вимкнення нагріву (наприклад, terneo mex). Це дозволяє уникнути повторного налаштування після вимкнення. Такий устрій терморегулятора скорочує час налаштування під час включення, але необхідність ручного контролю нагріву заради заощадження вимагає постійної уваги.

Цифрові термостати

Електронні терморегулятори мають більш складний устрій, ніж електромеханічні. Проте й функціональність їхня ширше, а це означає, що й можливостей заощадити більше. Розглянемо способи економії з використанням цифрового термостата:

— Можливість більш точно виставити гістерезис температур дозволяє підтримувати в приміщенні комфортні умови без зайвого нагріву. Прогрів на декілька градусів вище необхідного — це додаткові витрати електроенергії. Задля більшої економії рекомендується розширити температурний гістерезис до 3–4°С. Це дозволить підтримувати температуру в певному діапазоні, а не строго виставлену.

— Вбудований таймер (є в моделі terneo s) дозволяє задати час до включення (від 30 хвилин до 99 годин). Це дає можливість заощадити електрику в моменти, коли обігрів не потрібен, відклавши включення на певний час.

Незважаючи на незаперечні переваги перед електромеханічними пристроями, прості цифрові термостати також не дуже зручні. У моделях із таймерами потрібно буде кожного разу вручну встановлювати час до включення, а в інших — як і раніше прийдеться відключати та включати обігрів вручну.


Програмовані терморегулятори

Програматор — більш досконалий варіант цифрового термостата. Його функціональність значно розширена. Розглянемо найбільш корисні функції, що дозволяють заощаджувати:

— Встановлення температурного гістерезису у 3–4°С дозволить утримувати температуру в певному діапазоні, а не точно вказану. Це підвищить ресурс роботи пристрою, а також заощадить електрику.

— Можливість ввести в терморегулятор графіки включення та відключення на певний період часу. Періодична робота пристрою заощадить значний обсяг електроенергії. Пристрій terneo pro дозволяє задати тижневий графік роботи з трьома добовими періодами підтримки температури.

— Наявність кількох режимів роботи дає можливість вибору найбільш оптимального в конкретних умовах: постійний підігрів, робота за графіком або економний обігрів у період відсутності людей.

— Унікальні функції. Деякі терморегулятори (наприклад, terneo pro) мають функції попереднього прогріву та розпізнавання відкритого вікна. Якщо відкрити вікно, пристрій відключить підігрів теплої підлоги на 30 хвилин, чим зменшить витрати електрики.

— Статистика енергоспоживання буде доречна задля аналізу витрат та розробки більш економного графіку роботи теплих підлог.

Як бачите, програмовані терморегулятори дають більше можливостей заощадити в порівнянні з розглянутими вище.

Терморегулятори з Wi-Fi та додаток terneo

Під час використання такого терморегулятора, економія досягається не тільки завдяки роботи обігріву за встановленим графіком, але й завдяки можливості віддалено коригувати роботу системи опалення. Можливість віддаленого управління через інтернет мають терморегулятори terneo ax, sx, bx и rzx.

Для віддаленого управління системою обігріву через інтернет компанією DS Electronics був розроблений фірмовий додаток для пристроїв Android и iOS — terneo. Також інформація доступна через браузер звичайного комп’ютера на сайті my.terneo.ua. Достатньо зареєструвати свій обліковий запис на сайті або в додатку, підключити наявні терморегулятори terneo та можна приступати до налаштування.

З допомогою віддаленого управління можна встановити оптимальний графік роботи на тиждень, індивідуальний на кожний день. Водночас протягом доби можна виставити до 16 різних режимів роботи.

Також є можливість регулювання яскравості дисплею задля більшої економії.

Усі wi-fi-терморегулятори збирають статистику споживання електроенергії. Ознайомитися з нею можна в особистому кабінеті вашого облікового запису. Інформацію можна подивитися за добу, тиждень, місяць або ж рік. У разі обриву з’єднання, інформація не пропадає, а буде в пам’яті терморегулятора, коли з’єднання відновиться, вона автоматично синхронізується із сервером.

Також для зручності користувачів було додано функцію обліку електроенергії у відповідності з діючими тарифами та тарифними зонами. Програма автоматично розрахує вартість витраченої на обігрів електроенергії за встановленими даними.

Терморегулятор із виходом в інтернет дає набагато більше можливостей заощадити, а також дуже зручний у використанні та інформативний.


Заощаджуйте до 70 % електроенергії

Під час використання систем обігріву тепла підлога економія досягається завдяки функціональності пристрою контролю та управління. Будь-який терморегулятор допоможе заощадити електроенергію, але їхня ефективність буде різною. Так, наприклад, сучасний програмований терморегулятор допоможе заощадити до 70 % електроенергії.